Uvažujete o prezidentské kandidatuře v roce 2013?

Uvažoval bych o tom pouze v případě, že by byla přímá volba a že by o to byl velký zájem, který já sám nechci vzbuzovat. Ani v roce 2003 jsem neřekl jedinému člověku, aby mě volil. Pouze jsem tehdy respektoval vůli členské základny sociální demokracie, která byla vyjádřena v referendu.

Dočkají se podle vás Češi přímé volby?

Politické strany se sice budou zaklínat přímou volbou prezidenta, ale ve svém vlastním zájmu tuto volbu znemožní. Protože by jinak poslanci a senátoři ztratili kompetenci, která by sice podle mého názoru měla příslušet všem voličům, ale oni si ji pod nejrůznějšími záminkami nedají vzít.

V dubnu se uskuteční celorepublikový sjezd Strany důstojného života (SDŽ), jejíž název jste pro Janu Volfovou v roce 2007 vymyslel. Budete se, i když jste nestraník, ucházet o post předsedy?

Zcela určitě ne, protože si myslím, že Jana Volfová je velmi dobrou předsedkyní. Na druhé straně po zkušenostech, které mám s krajskými velkými koalicemi mezi ČSSD a ODS, a zejména po zkušenosti, kdy se stal sociální demokrat Jaroslav Foldyna v Ústeckém kraji obětí podrazu, zvažuji, že SDŽ podpořím. Ale podpořím jako volič, jako občan. Rozhodně ne jako její předseda.

A pokud vám bude nabídnuté křeslo místopředsedy?

Politických funkcí jsem měl v životě už dost. A jak se říká: v nejlepším je třeba přestat.